חור בשן טוחנת

חור בשן טוחנת נחשב למצב בריאותי שכיח מאוד, כמעט ללא תסמינים בשלבים הראשונים אך עם סכנה לכאבים עזים ואף לריקבון והתפוררות השן בהמשך. כיצד מזהים חור בשיניים הטוחנות ומטפלים בו? ממה בכלל נגרמת הבעיה? במאמר זה נענה על כל התשובות.

אבחון חורים בשיניים

כולנו יודעים פחות או יותר מהם חורים בשיניים: חורים זעירים שמחוללים כאבים בחשיפה למזון ומשקאות חמים או קרים ועלולים לשבש את פעולות הלעיסה לחלוטין ככל שהחור לא מטופל. בפועל, החור נגרם בעת הצטברות של עששת – שניזונה מעמילנים וסוכרים שהצטברו על גבי השיניים, מפרישה חומר שמתסיס אותן ומדלל את הסידן בשן ומוביל לחור.

בשלב הראשוני קל מאוד לאבחן ולטפל בבעיה במהירות, ללא צורך בפעולות מורכבות או יקרות. אך ככל שהחור יוסיף להעמיק וייצור עוד ועוד נזקים, הטיפול עבורו הופך מורכב ויקר פי כמה וכמה. אם נתעלם מהחור, העששת תחדור עד למוך השן, תביא לריקבון מתקדם ומשם לאובדן השן לחלוטין. אמנם כיום ניתן לבצע השתלות שיניים ביום אחד עם אחוזי הצלחה גבוהים, אבל כמובן עדיף לטפל בבעיית החור בשלב מוקדם.

יחד עם זאת, לא כל פגיעה בשן הטוחנת תגרום לחור: קיים הבדל בין פגיעה קלה באמייל, השכבה העליונה שעוטפת את כותר השן, לבין חור שנמצא בשכבה הפנימית יותר, הדנטין.

  • אם החור נמצא בדנטין, תידרש סתימה קטנה.
  • אם החור כבר העמיק אל עבר מוך השן, הסתימה שתידרש תהיה עמוקה ותצריך גם כיפוי מוך עקיף או ישיר, תלוי במצב הריקבון.
  • אם המצב אף מתקדם וחמור מכך והחור הגיע למוך השן, החלק הפנימי ביותר שלה, יהיה צורך בטיפול שורש.
  • חור שנמצא בתוך מוך השן הטוחנת גורם לכאבים בלתי נסבלים וחושף אותה גם לדלקת בעצב (פולפיטיס). אם אכן קיימת דלקת בנוסף לחור, יהיה צורך בניקוי תעלת השן, המהווה טיפול שורש יסודי ועמוק הרבה יותר.
חור בשן טוחנת
חור בשן טוחנת

כיצד ניתן לזהות חור בשן טוחנת?

חורים בשיניים נוצרים בתהליך הדרגתי מהחוץ אל הפנים ויש צורך לבלום אותו לפי שיחדור אל שכבות השן העמוקות. למעשה, אם החור הוא בשכבת האמייל, ייתכן שלא יהיה שום שינוי בתחושה בשן כך שאת הנזק אפשר לחשוף רק אם אתם מגיעים לטיפולים תדירים אצל השיננית ולביקורת תקופתית אצל רופא השיניים.

כאשר החור כבר עמוק יותר, ניתן לאפיין אותו באמצעות תחושת עקצוץ או כאבים שמתקבלים כתוצאה מאכילת מזון חם או קר או באכילת משהו מתוק או חמוץ מאוד. חור בשן טוחנת עלול להיות מאופיין גם באודם מקומי ובנפיחות. ולכן אם אתם חשים בכאב מקומי גם אם אין גירוי בשן עצמה, ייתכן שהחור כבר גדול למדי.

שלושה סוגים עיקריים של חורים בשיניים והמאפיינים שלהם

חורים בשיניים עלולים להתפתח בכל אחד ממשטחי השן. להלן הסוגים העיקריים של החורים:

  1. חורים בין השיניים – מופיעים בעיקר אצל מטופלים צעירים בגילאי 20 פלוס. המאפיין המרכזי של חור במשטח החלק שבין השיניים הוא גידול איטי והמסה הדרגתית של שכבת האמייל בשן. המניעה והטיפול האפקטיביים ביותר הם הקפדה על היגיינת פה מיטבית.
  2. חורים בחלקו העליון של משטח הלעיסה – סדקים, חורים וריקבון עלולים להופיע בחלק העליון של המשטח שמבצע את פעולת הלעיסה. חורים אלה מתחילים להופיע כבר בשנות העשרה, וקצב התפתחותם עלול להיות מהיר. עששת עלולה להוביל להופעת חורים בשיניים האחוריות, בעיקר בצד הקדמי של השיניים הללו.
  3. ריקבון בשורשי השיניים – ריקבון בשורש השן מאפיין בעיקר אנשים מבוגרים הסובלים מנסיגת חניכיים. במקרה כזה שורשי השיניים נחשפים לחומצה ולפלאק, וכתוצאה מכך מתפתח בהם ריקבון. מומלץ לבצע בדיקה יסודית בכל מקרה של נטייה לנסיגת החניכיים, כדי להקדים תרופה למכה.

איך מתפתחת עששת? חמשת השלבים שמובילים למצב מסוכן

חורים בשיניים משפיעים על כל השכבות של השן. התפתחות מחלת העששת כוללת חמישה שלבים. בכל שלב התשובה לשאלה איך נראה חור בשן משתנה, ולכן המראה הוא אינדיקציה לחומרת המצב.

חשוב להדגיש שבשלב החמישי הזיהום עלול להתפשט גם לאיברים אחרים, ולכן הגעה לטיפול בשלב מוקדם – חשובה במיוחד.

  1. נקודות קטנות ולבנות על השן – השלב הראשון נקרא דה-מינרליזציה (Demineralization). בשלב זה המינרלים שנמצאים בשכבת האמייל מתחילים להתפרק, וכתוצאה מכך אפשר לראות נקודות לבנות קטנות על השן. הנקודות נראות כמו פירורי גיר, וזהו סימן האזהרה הראשון לעששת.
  2. כתמים בעלי גוון חום יחסית בהיר – ללא טיפול, העששת מתקדמת וממשיכה לפרק את שכבת האמייל. הנקודות הלבנות הופכות לכתמים חומים, בהירים יחסית. בשלב השני כבר אפשר להתחיל להרגיש חור בשיניים.
  3. כתמים בעלי גוון חום יחסית כהה – השלב השלישי של העששת כולל פגיעה בשכבת הדנטין. זוהי השכבה שנמצאת מתחת לשכבת האמייל בשן. המאפיין הבולט לעין הוא כתמים בעלי גוון חום יותר כהה, וכמו כן תיתכן רגישות בשיניים. חשוב לקחת בחשבון שבגלל שהדנטין רך יותר מהאמייל, קצב התפשטות החור מהיר הרבה יותר.
  4. חור שחור או חום כהה – בשלב הרביעי כבר יש פגיעה בשכבה הפנימית של השן, העיסה. בשלב הזה של חור בשן כאבים הם כבר תופעה נפוצה, מפני שבעיסת השן יש תאי עצב וכלי דם (שמובילים לשן חומרי הזנה חיוניים). סימפטומים נוספים הם נפיחות בחניכיים באזור שבו נמצאת השן עם החור, וצבע חום כהה או שחור לחור עצמו. חשוב לשים לב שפס שחור על השן יכול להיות גם תוצר של בקטריות שמשאירות על השן פיגמנטים.
  5. מורסה – בשלב החמישי כבר עלול להיווצר זיהום. חור עמוק שלא מטופל גורם להיווצרות מורסה (כיס מוגלה) בקצה שורש השן. הכאב מהשן מוקרן גם ללסתות ולאזורים אחרים בפנים. תסמינים אפשריים נוספים הם נפיחות בבלוטות לימפה, בצוואר ובפנים. שימו לב: המורסה עלולה להתפשט לא “רק” לרקמות הסמוכות, אלא גם לאזורים נוספים בגוף. יש גם מקרים נדירים שבהם הזיהום מגיע למוח או אל זרם הדם וגורם לאלח דם (מצב מסכן חיים!).

 שרשרת ההרס של עששת לא מטופלת

הפירוט לגבי איך נראה חור בשיניים בכל שלב של העששת הוא מידע משמעותי. הסיבה לכך היא שהחיידקים שיוצרים את העששת לא מגבילים את עצמם לאותה שן פגועה. הם עלולים לעבור, ובמהירות, לשיניים סמוכות. הסיכון להתפשטות החיידקים לשיניים סמוכות גדל במיוחד כאשר החור נמצא בין השיניים.

התעלמות מהחור והזנחת הבעיה עלולות לגרום למצוקה דנטלית חמורה, מפני שכל שן נוספת שהחיידקים מגיעים אליה מגדילה את הסיכון להמשך ההתפשטות שלהם. התוצאה היא שרשרת של הרס ונזק ממשי לכמה שיניים במקביל. במצב כזה חורים בשיניים מייצרים כאבים עזים. בשלב מוקדם הטיפול בעששת יחסית פשוט. בשלב מאוחר יותר ייתכן צורך לבצע השתלות שיניים.

 

הסיכון המוגבר לדלקת בחניכיים

חור בשיניים מגדיל באופן ניכר גם את הסיכון להתפתחות של דלקת בחניכיים. הסיבה לדלקת היא שהחורים בשיניים מכילים חיידקים. החיידקים מתרבים, מייצרים רעלנים שגורמים לגירוי ברקמות החניכיים.

התוצאה של הגירוי היא אדמומיות, נפיחות ודימום. כשהדלקת לא מטופלת, היא עלולה להפוך לפריודונטיטיס – מחלת חניכיים מתקדמת שפוגעת ביציבות של השיניים וכתוצאה מכך יש סיכון מוגבר גם לאובדן שיניים. חלק גדול מהמקרים שבהם מתבצע שיקום הפה ביום אחד נובע ממחלת חניכיים.

הסיכון המוגבר לזיהום בעצמות הלסת

הזיהום שנוצר בעקבות חור עלול לעבור מתוך השן אל עצם הלסת בשלבים מתקדמים. במקרה כזה, האדם יסבול מציסטה או אבצס – כיסי מוגלה שפוגעים בבריאות הפה. במקרה כזה מייצר חור בשן כאבים לא “רק” בחלל הפה אלא גם באזורים נוספים בפנים.

חשוב לדעת שכל זיהום בעצמות הלסת הוא מצב מסוכן ולכן נדרשת התערבות רפואית מידית, כולל התערבות כירורגית בחלק מהמקרים.

מה השכיחות של חורים בשיניים?  

חורים בשיניים הם תופעה נפוצה למדי: לארבעה מכל חמישה מטופלים יש לפחות חור אחד עד גיל 30-40. עששת היא אחת הבעיות השכיחות ביותר בכל רחבי העולם.

מי נמצא בקבוצת סיכון לסבול מחור בשן?

עששת עלולה להתפתח בכל שלבי החיים, בעיקר בקרב ילדים. הסיבה לכך היא הרגלי צחצוח שיניים לקויים – לפעמים הילד או הילדה מדלגים על חלק מהימים, או שהצחצוח מתבצע בדרך לא נכונה.

ילדים שצורכים כמות גדולה יחסית של משקאות ממותקים ומזונות עתירי סוכר נמצאים בסיכון מוגבר להיווצרות חור בשיניים. כדאי להראות לילדים איך נראה חור בשן ולדבר איתם על הנושא כדי להעלות את המודעות לחשיבות הצחצוח.

בקרב מבוגרים, עששת עלולה להיווצר כשמתפתח ריקבון סביב קצוות חור בשן שטופל כשעוד היו ילדים. סיכון נוסף בגיל מבוגר הוא נסיגת חניכיים, ובמקרה כזה השורשים של השיניים חשופים לפלאק (שגורם לחורים בשיניים).

אילו סימנים מעידים על חורים בשיניים?

כשהעששת פוגעת בשכבה החיצונית של השן, כלומר במשטח האמייל, בדרך כלל אין תחושת כאב. לעומת זאת, כשהעששת חודרת דרך האמייל ומגיעה לשכבות פנימיות יותר – הדנטין ועיסת השן – מופיעים עם חור בשן כאבים ואפילו משמעותיים.

סימנים נוספים המצביעים על חור בשיניים:

  • רגישות גבוהה – למשקאות ומאכלים קרים או חמים (ולפעמים גם לגורמים נוספים).
  • תחושת טעם רע – בעיקר טעם מר או מתכתי, בגלל הנוכחות של החיידקים הרבים בתוך השן.
  • ריח לא טוב מהפה – גם כן בגלל החיידקים והדימום אם ישנו.
  • דימום בחניכיים – לרוב עקב דלקת חניכיים, אך לעיתים מלווה בחור מתקדם בשן. תסמינים אחרים של דלקת בחניכיים הם נפיחות של הרקמות האלה ואדמומיות.
  • מראה – יש תשובות שונות לשאלה איך נראה חור בשן בהתאם לחומרת המצב (למשל אזורים לבנים גיריים, או כתמים חומים בהירים או כהים). חשוב לשים לב לכל סימן כזה.
  • נפיחות בפנים – בגלל שחיידקי העששת מתפשטים לאזורים נוספים, כולל מחוץ לפה כמו הלחיים או הלסת. המורסה שנוצרת גורמת גם לנפיחות.

מדוע מתפתחת עששת?

בפה שלנו יש יותר מ-500 סוגי חיידקים. השילוב של החיידקים האלה עם מזון ועם הרוק מייצר חומר שנקרא פלאק. אחת התכונות של הפלאק היא היצמדות לשיניים. כושר ההיצמדות של הפלאק גדל כשהתזונה מכילה כמות גדולה של עמילנים ושל סוכר.

פלאק שאינו מוסר מהשן מתחיל להתקשות, ותוך כיומיים הוא הופך לאבנית. החיידקים שבתוך הפלאק ממירים סוכרים לחומצות, החומצות ממיסות את השכבות של השן וכך נוצרת העששת ובעקבותיה החורים בשיניים.

ישנם אזורים בחלל הפה שבהם הצטברות הפלאק משמעותית במיוחד, כמו למשל אזור שיש בו סדק או חור בחלקה העליון של השן, בסמוך לקו החניכיים וגם בין השיניים. ככל שכמות הפלאק גדולה יותר, כך עולה כמות החיידקים והחומצה, והסיכון להרס פני שטח השן גדל.

תהליך ההרס מתחיל כאמור בשכבת האמייל, ועובר לדנטין שהיא שכבה פנימית יותר וגם רכה יותר. כשהריקבון מגיע לשכבת הדנטין, ניתן להבחין בצורה ברורה יותר בסימנים המעידים על חור בשיניים.

גורמי הסיכון להיווצרות עששת

אחד התפקידים של הרוק בפה הוא למנוע היצמדות פלאק לשיניים, מפני שהוא תורם לעיכול כל חלקי המזון ולשטיפת השאריות. לכן יובש בפה, או רמת רוק יחסית נמוכה, מגבירים את הסיכון לעששת ולהיווצרות חור בשיניים.

כמו כן ישנה השפעה גנטית: צורת השיניים, הגודל שלהן, המיקום של כל שן, העובי של שכבת האמייל, צורת המנשך ואפילו המועד שבו בקעה כל שן ורצף הצמיחה של שיני החלב – כל אלה עשויים להשפיע על התפתחות העששת.

כיצד מטפלים בחורים בשיניים?

ישנם שלושה פרמטרים שחשוב לקחת בחשבון בעת הטיפול בעששת בשיניים.

  1. טיפול שיניים מניעתי – יש להקדיש תשומת לב רבה לטיפולי שיניים מניעתיים, המסייעים בהפחתת חורים בשיניים ועששת, ותורמים לבריאות הפה. מכיוון שלא ניתן לחסל את חיידקי הפה, על מנת למנוע עששת – חשוב להקפיד על תזונה בריאה ולהפחית צריכת עמילנים וסוכרים. גם בקרב ילדים בעלי שיני חלב, הקפדה על תזונה בריאה היא הכרחית למניעת חורים בשיניים ועששת. בעזרת צחצוח שיניים יסודי, שימוש יומיומי בחוט דנטלי ומי פה ניתן להסיר הצטברות פלאק ולהפחית את כמות החיידקים המזיקים בחלל הפה.
  2. שיקום השן – במידה והחור גדול מדי, הטיפול עשוי לכלול חומר למילוי השן. במקרים בהם חלק משמעותי מהשן נרקב, יהיה צורך בטיפולים כמו כתר או שתל על מנת לשקם את השן.
  3. דה-מינרליזציה – חורים רדודים בשיניים ניתנים לטיפול באמצעות חומרים כמו סידן או פלואוריד התורמים לעמידות האמייל בפני עששת.

אופן הטיפול בחור בשן הטוחנת

רופא השיניים יצטרך לאבחן את החור וחומרתו כדי להחליט על הטיפול המתאים. אם החור בשלביו ההתחלתיים, סתימה פשוטה תספיק. אם החור חדר את שכבת הדנטין והגיע למוך השן, סתימה לבדה לא בטוח תעזור ויהיה צורך גם בטיפול שורש, ככל שהרופא מאפיין תהליך דלקתי שנוצר כתוצאה מכך.

אם הגעתם לרופא השיניים עם חור בשן הטוחנת שהגיע עד כדי דלקת מפושטת, גדל הסיכוי לצורך בעקירה. לעתים קורה שכותרת השן נשברת עקב החור ולכן ניתן יהיה לבלום את העקירה באמצעות כתר המגן על השן, תלוי מאוד במקרה.

גורמי הסיכון להיווצרות חור בשיניים

חורים בשיניים עלולים להיווצר אצל כל אדם. ישנם מספר גורמים שמגדילים את הסיכון:

  • תזונה עשירה במתוקים ומאכלים עם עמילן – וגם נשנושים לאורך היום, במיוחד כאלה שאחריהם יש שאריות מזון דבוקות לשיניים וביניהן.
  • יובש בפה – כשאין בפה מספיק רוק, הסיכון לחורים בשיניים גדל. יובש בפה (Xerostomia) עלול להיווצר בגלל נטילת תרופות מסוימות (למשל נוגדי דיכאון) וגם בגלל מחלות (לדוגמה תסמונת סיוגרן).
  • גנטיקה – אם במשפחה שלכם היו מקרים של עששת, הסיכוי שהיא תתפתח גם אצלכם גבוה יותר מהרגיל.
  • נסיגת חניכיים – בגלל החשיפה של שורשי השיניים לפלאק הסיכון לחורים בשיניים גדל.
  • הקרנות – כחלק מטיפול בסרטן בצוואר או בראש.

אילו שיניים חשופות יותר לסכנת הופעת חור?

חור בשן הוא כאמור תוצר של הצטברות פלאק. בגלל שקשה יחסית לצחצח אזור שבין שיניים, אלה הם גם המקומות החשופים ביותר לסכנה הזו. זו הסיבה להמלצה החד-משמעית לא להסתפק בצחצוח השיניים אלא גם להעביר חוט דנטלי ביניהן, ולעשות זאת בכל יום ויום.

באופן כללי חור בשיניים עלול להופיע בכל סוגי השיניים: שיניים טוחנות, שיניים קדמיות עליונות, שיניים קדמיות תחתונות וגם בשיני בינה (חורים בשיני בינה עלולים לגרום לכאבים קשים במיוחד). כשיודעים איך נראה חור בשן, ניתן לזהות אותו מייד ולפעול בהתאם.

בכל מקרה של חשש או חשד לקיומו של חור בשיניים, מומלץ בחום לא להתעלם מהבעיה. רשת מרפאות שיניים דנטל מדיקל סנטר מציעה קודם כל ייעוץ מקצועי וסבלני, על-מנת שתוכלו להבין מה מצבכם. במרפאה שלנו אנחנו מבצעים אבחון יסודי של מצב השן, ולאחר מכן נוכל להציע לכם את הטיפול המיטבי. צוות המרפאה כולל מומחים לחורים בשיניים בעלי ניסיון רב, ובנוסף אנחנו שמים דגש על גישה רגישה ואווירה נעימה במהלך כל טיפול דנטלי. מוזמנים ליצור קשר, לפתור את בעיית החור ולשמור על בריאות הפה והבריאות הכללית.

סטטיסטית, הסיכוי להימנע לחלוטין מחורים קטן, משום שהתפתחותם נובעת גם ממרכבים גנטיים שונים. יחד עם זאת, תחזוקה מהווה טיפול מניעתי איכותי המסייע לשמירה על פה נקיא ובריא מעששת: הימנעות ממאכלים עתירי סוכר, צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים וטיפולים אצל השיננית.

הטיפול תלוי בהתקדמות החור ומצב השן. מקרים קלים יצריכו סתימה לכל היותר, בהתאם לגודל החור. מקרים קשים יותר עשויים לכלול גם כתר או טיפול שורש. אם השן נמצאת במצב של ריקבון קשה, לעתים לא יהיה מנוס מלעקור אותה.

תשמחו לדעת שרפואת השיניים נמנית עם המתקדמות ביותר בענפי הרפואה ומאפשרת טיפולי שיניים מתוחכמים החל מהנחת סיבי זכוכית שמשלימים את דנטין השן, דרך ציפויי חרסינה וכתרים ועד השתלה דנטלית.

אם אתם מרגישים עקצוץ או כאבים במגע עם משקאות ומאכלים חמים או קרים, אם נדמה לכם שאתם חשים בנפיחות או מזהים אודם סמוך לשן וגם אם לא הגעתם במשך זמן רב לרופא השיניים – זה הזמן לתאם תור ולשמור על בריאותכם.

תמונה של ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר בר-חן, מומחה לשיקום הפה מטעם משרד הבריאות הישראלי בעל למעלה מ-23 שנות ניסיון בתחום, במהלכן ניהל מרפאות לשיקום הפה בישראל, גרמניה וסין. בנוסף, ד”ר בר-חן הינו חבר פעיל באיגוד שיקום הפה, מומחה להשתלות מטעם איגוד ההשתלות הגרמני והאירופאי, חבר פעיל בארגון "האסתטיקה של הפנים" האמריקאי (AFEE) ומכהן כיועץ רפואי בכיר במספר מרכזים רפואיים בינלאומיים.

ד”ר בר-חן הינו ממקימי מרפאת המומחים DMC המבצעת טיפולים לשיקום הפה, טיפולים אסתטיים ברפואת השיניים, הפה והלסת ובמטרה להגיע לתוצאות אליהן המטופלים שואפים.

חור בשן טוחנת

יש לכם שאלה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לקביעת תור לייעוץ