שיקום הפה כל מה שחייבים לדעת ב – 2024 – Oral Rehabilitation

תוכן עניינים

נגן וידאו

שיקום הפה הנו תת-תחום ברפואת שיניים העוסק בשחזור מקיף של מערכת הלעיסה והפה. מטרתם העליונה של המעוניינים בטיפול זה, לרוב סובבת סביב עניין האסתטיקה והנוחות – כלומר אנשים מעוניינים להיראות טוב כלפי חוץ ובו זמנית גם להרגיש טוב מבפנים. שיקום הפה מאפשר לנו להשיג בדיוק את המטרה הזו, על ידי החזרת התפקוד התקין של מערכות האחראיות על לעיסה, נשיכה וביטוי של צלילים שונים כראוי ובנוחות.

הטיפולים המוצעים במסגרת שיקום הפה :

על אף שהוא עשוי להשמע די פשטני, מדובר בתחום מורכב הכולל טיפול במגוון גדול של בעיות כמו: השלמה של חוסר שיניים נרחב, שחיקת שיניים, בעיות סגר ונשיכה וכן הפרעות תפקודיות בפרקי הלסת העליונה והתחתונה.

הטיפולים העיקריים בתחום זה כוללים: התקנת גשרים, כתרים ותותבות, ביצוע השתלות שיניים, יישור שיניים ועוד. כל אלה נעשים תוך הבנה מעמיקה של מבנה ותפקוד מערכת הפה והשיניים ותוך הסתמכות על הספרות המחקרית העדכנית.

האבחון המדויק של הבעיה הספציפית שלך, ככל הנראה תיעשה על ידי צילומי רנטגן שונים כמו צילומים פנורמיים ו-CT. צילומים אלה יספקו מידע על מצב השיניים, העצמות, השורשים וכן הלאה, ויאפשרו תכנון יעיל של הטיפול המשקם.

במסגרת שיקום כוללני של הפה, המשקם מפנה לעיתים את המטופל למומחים נוספים לצורך טיפולים ספציפיים כמו טיפולי שורש ועוד. ראוי לציין כי שיתוף הפעולה בין המומחים השונים הנו חיוני, על מנת להשיג תוצאה מיטבית של שיקום מוצלח של כלל המערכות בפה.

כיום ישנם כ-8000 רופאי שיניים בישראל, מתוכם כ-100 מומחים לשיקום הפה המהווים כאחוז וחצי בלבד מכלל הרופאים. זוהי ההתמחות המורכבת ביותר ברפואת שיניים. היא מוענקת כתעודה לאחר מבחני הסמכה וארבע שנות לימוד נוספות ע״י המועצה המדעית ומשרד הבריאות בישראל.

המומחים שבתחום שואפים באופן תמידי למצוינות מקצועית על מנת לספק למטופלים שלהם את הטיפול הטוב ביותר שניתן. מטבע הדברים, שאיפה לשיפור מתמיד מחייבת התמדה בפיתוח הכישורים המקצועיים והטכנולוגיים, וכן הקפדה על התעדכנות שוטפת בידע העדכני ביותר בתחום.

המומחה לשיקום הפה יודע לתת לאפשרויות הטיפול השונות, את הפרוגנוזה הנכונה שלהן (״אורך חיי השיקום״) , כאשר תפקידו הוא קודם כל להציל את השיניים הטבעיות ורק אחר-כך לעזור בבחירת טיפולים אלטרנטיביים, מרמת השן הבודדה ועד – להחלפת כל השיניים.

ד"ר דורון בר חן, בעל ניסיון של למעלה מ-23 שנה בתחום ומספר רב של המלצות בשיקום הפה, מתמחה בשיקום מקיף של הפה ומערכת הלעיסה. הוא והצוות המקצועי שלו יתאימו עבורכם את תכנית הטיפול הנכונה, כולל כל האלטרנטיבות הטיפוליות השונות וזאת בהתאמה אישית וייעודית על פי דרישותיכם וצרכיכם הרפואיים.

המומחה לשיקום הפה מהווה את הסמכות העליונה בקביעת תוכנית הטיפול האופטימלית עבור כל מטופל. בהסתמך על ניסיונו הרב והבנתו המעמיקה של האפשרויות הטיפוליות השונות, הוא בוחר את החלופות המתאימות ביותר למטופל בהתאם לצרכיו הייחודיים.

מטרתו העיקרית היא לנסות ולהציל ככל האפשר את השיניים הטבעיות של המטופל. רק לאחר מכן, ובמידת הצורך, ימליץ על טיפולים חלופיים כגון השתלות, גשרים ותותבות. כל זאת תוך הערכה מדויקת של "אורך החיים" הצפוי של כל טיפול ובחירת האופציה שתניב את תוצאות הטיפול הטובות ביותר לטווח הארוך.

מעבר מפתרונות זמניים לקבועים בטיפולים לשיקום הפה

בעבר, טיפולי שיקום הפה התבססו בעיקר על פתרונות זמניים כמו תותבות נשלפות. תותבות אלו גורמות לחוסר נוחות רב, אי-נוחות בבליעה, לחץ על רקמות הפה וקשיים בדיבור ובאכילה. כמו כן, לתותבות חסרונות אסתטיים בולטים והן אינן מהוות פתרון יציב וארוך-טווח.

לעומת זאת, לשמחתנו כיום המצב הוא מעט שונה – המגמה היא שיקום קבוע של הפה באמצעים מודרניים כגון השתלות, גשרים או כתרים, אשר שומרים הרבה יותר טוב על בריאות הפה, מספקים מראה אסתטי ומעניקים יציבות לאורך זמן ותפקודיות מיטבית. פתרונות קבועים אלו עדיפים באופן ברור על פני פתרונות זמניים, למרות שמחירן יקר יותר. אולם, מדובר בהשקעה ששומרת על בריאות הפה ואיכות החיים בטווח הארוך.

שיקום מלא של הפה באמצעות השתלות שיניים וכתרים

השתלות דנטליות וכתרים הן הדרך המועדפת כיום לשיקום מקיף של הפה, במצבים שבהם אין אפשרות או תועלת רפואית לשמר את השיניים הקיימות. שיקום בשיטה זו מתאים במקרים רבים:

  • אובדן נרחב של שיניים – שיקום מלא נחוץ בדרך כלל לאחר אובדן שיניים נרחב עקב מחלות חניכיים, טראומה או סיבות אחרות.
  • שחיקת שיניים קשה – שחיקה חמורה של שן או שיניים רבות מחייבת לעיתים הסרה ושיקום על ידי השתלה וכתר.
  • בעיות סגר ומנשך – שינויים נרחבים במבנה הלסתות מצריכים שחזור מותאם אישית של המנשך.
  • שברים ופגיעות טראומטיות – שבירות או פגיעות קשות במספר שיניים עשויות לחייב הסרה ושיקום מחדש.

במקרים מורכבים, מתכנס צוות רב-מקצועי לשיקום הכולל מומחים מתחומי הכירורגיה האורלית, טיפולי שורש, אורתודנטיה ועוד. טרם ביצוע ההליכים, הרופא המומחה לשיקום הפה יערוך סדרת בדיקות מקיפות אשר מטרתן לאסוף מידע חיוני על מצב הפה והשיניים. בדיקות אלו כוללות:

  • הערכה מפורטת של מצב השיניים לזיהוי בעיות שכיחות כגון סדקים, נזקי עששת ופגיעות בשורשי השיניים. בדיקה זו חשובה, על מנת לקבוע את סוג והיקף הטיפול הנדרש בשיניים עצמן.
  • בחינה מדוקדקת של בריאות רקמת החניכיים. חניכיים פגועות או דלקתיות עלולות להשפיע לרעה על יציבות ואורך חיי תוצאות השיקום לאורך זמן.
  • אבחון מפורט של מצב מפרקי ושרירי הלסת על מנת לקבוע האם יש צורך בהתאמות בסגר השיניים במסגרת שיקום הפה.
  • הערכה אסתטית מקיפה הכוללת בדיקת פרופורציות הפנים והשיניים, גודל וצבע השיניים. מטרתה להביא לתוצאה סופית אופטימלית מבחינה אסתטית.

בנוסף לבדיקות אלו, לעיתים מזוהה צורך בעקירה כירורגית של שיני בינה. הסיבות לכך יכולות להיות צמיחה בזווית שגויה או חלקית של שיני הבינה, או מיקום המקשה על הניקיון ותורם להצטברות חיידקים מזיקים.

סדרת הבדיקות המקיפה שהצגנו בפניכם הכרחית על מנת להבין לעומק את מצב הפה, לזהות בעיות פוטנציאליות ולהתאים את תוכנית שיקום הפה למטופל על מנת להבטיח הצלחה לטווח ארוך.

סיבות אפשריות לעקירה כירורגית של שן בינה

קיימות מספר סיבות שעלולות להוביל לצורך בעקירה כירורגית של שן בינה:

  • עששת – עששת היא מחלת שיניים נפוצה הנגרמת על ידי חיידקים אשר מפרקים פחמימות מהמזון ויוצרים חומצה שממיסה את זגוגית השן. היא יכולה ליצור חורים וריקבון נרחב בשיניים, כולל בשן הבינה.
  • דלקות חניכיים – דלקות חניכיים, שהן הרקמות הרכות המקיפות את השיניים, עלולות להתפשט ולפגוע בשן הבינה עצמה וגם בשיניים הסמוכות לה.
  • הצטברות פלאק – פלאק הוא הצטברות של רובד חיידקי על פני השיניים. פלאק עלול לגרום לדלקת ברקמות הרכות סביב שן הבינה, ולכן עשוי להוביל לעקירה.
  • זיהומים – זיהומים שונים כגון צלוליטיס ואוסטיאומיאליטיס יכולים לפגוע בעצם הלסת סביב שן הבינה ולהתפשט לאזורים נוספים כמו אזור הלחיים, הלשון והגרון.
  • אבצסים מוגלתיים – אבצסים הם כיסי מוגלה הנגרמים מזיהום חיידקי ממושך. אבצס מוגלתי סביב שן הבינה עלול להצריך עקירה.
  • גידולים וציסטות בחניכיים – גידולים וציסטות (כיסים מלאים נוזל) ברקמות החניכיים סביב שן הבינה עלולים להתפשט ולפגוע בשן, ולכן מצריכים עקירה.

מומחים ממליצים על עקירת שן בינה רק כשאין דרך אחרת לטיפול, משום שעקירת השן משמעותה כניסה להליך טיפולי מורכב יותר ובדרך כלל גם כזה שמכיל מרכיב סיכון גבוה יותר.

כתרים – סוגים ותפקידים

כתרים הם אמצעי נפוץ ויעיל לשחזור שיניים שנעקרו או שחסרות מסיבה כלשהי, והם משמשים כתחליף מלאכותי לחלק הטבעי של השן שאבד. קיימים חומרים רבים המשמשים לייצור כתרים ביניהם: חרסינה, מתכות שונות, חומרים מרוכבים המשלבים מתכת וחרסינה, וכן זירקוניה. הכתרים נבדלים במחיריהם בהתאם לחומר הגלם ממנו הם עשויים בהתאם למחירון שיקום הפה, כאשר תפקידו המרכזי של כל כתר הוא לשחזר בצורה מדויקת ככל האפשר את הנפח, הגוון והממדים של השן הטבעית שאבדה, ובכך לשמור על מראה אחיד ואסתטי של הפה.

מבנה כתרי מתכת-חרסינה

סוג הכתרים הנפוץ ביותר לשימוש כיום הוא כתרי מתכת-חרסינה. בכתרים אלו, הליבה עשויה ממתכת והיא מצופה בשכבת חרסינה קשיחה ועמידה. את המתכת הפנימית מכינים ממגוון סגסוגות שונות כגון: מתכות לא אצילות, מתכות חצי אצילות או מתכות אצילות המכילות למעלה מ-50 אחוז זהב. לא הרבה יודעים זאת, אך ככל שיש שיעור גדול יותר של מתכת אצילה, כך רמת האיכות של הכתר נחשבת גבוהה יותר ומחירו עולה בהתאם. חסרונם של כתרים אלו הוא שאם מתרחשת נסיגת חניכיים, החלק המתכתי נחשף וגורם לכך שהשן נראית אפורה.

כתרי זירקוניה

זירקוניה הינו חומר קרמי קשיח וחזק במיוחד, אשר הפך לנפוץ במיוחד כחומר ליבה של כתרים במקום מתכות – הסיבה לכך היא שהחומר אינו גורם לגירוי או דלקת של החניכיים, ובנוסף צבע הזירקוניה בהיר ולכן גם במקרה של נסיגת חניכיים מראה השן נשמר ואינו נפגע. מאחר שעלות חומר הזירקוניה גבוהה ותהליך ייצור כתרי הזירקוניה מתקדם ויקר יותר, בדרך כלל המחירים של כתרים אלו גבוהים יותר מן המחירים של כתרי מתכת.

מתי מומלץ לבצע גישור במקום כתרים בודדים?

  • כאשר מספר שיניים הופכות חלשות כתוצאה מאובדן תמיכה – הגשר מקשר ביניהן ומהווה קיבוע הנותן תמיכה הדדית.
  • כאשר השיניים קטנות ואין מספיק מקום לאחיזה של כתר – חיבור מספר כתרים יחד בגשר מספק אחיזה טובה יותר.
  • גישור על חוסר שיניים – הגשר מאפשר הוספת שיניים חסרות.
  • במצבים של חריקת שיניים, שחיקה או סגר לא תקין – הגשר מהווה תמיכה יציבה מול הלסת הנגדית.

סתימת חור בשן

סתימת חור בשן היא הליך דנטלי שכיח מאוד, הכולל ניקוי יסודי של שן מרובד חיידקים וריבון שהצטבר עליה ומילוי החלל שנוצר באמצעות חומר מתאים. הבחירה בחומר המילוי נעשית בהתאם למיקום המדויק של החור בשן, גודלו, ועומק החדירה אליו. שני החומרים הנפוצים ביותר למילוי חורים הם אמלגם וקומפוזיט, אך ניתן גם להשתמש בחרסינה, זהב או זכוכית.

חרסינה לציפוי שיניים

חרסינה היא חומר קרמי המשמש בעיקר לציפוי חזית השן ושיבוץ כתרים, סוגרים אורתודנטיים ושתלים. גם לחרסינה יש יתרונות כמו: עמידות גבוהה נגד כתמים וצבע לבן אך לא מדי, כזה שדומה לגוון הטבעי של השן.

מנגד, היא שבירה יותר מחלק מהחומרים האחרים. עלות החרסינה גבוהה יותר מקומפוזיט, אך היא נחשבת לאסתטית ואיכותית במיוחד.

סתימות זהב – החזקות והיקרות ביותר

סתימות זהב הן למעשה סגסוגת, כלומר שילוב של זהב עם מתכות אחרות. זוהי אחת הסתימות החזקות ביותר הקיימות בשוק, עם אורך חיים ממוצע של לפחות 15 שנה. סתימות הזהב הן בעלות רמת העמידות הגבוהה ביותר ללחצים ולשחיקה בהשוואה לחומרי שיבוץ ומילוי אחרים.

עם זאת, לצד העמידות הגבוהה יש לסתימות הזהב גם מגבלה משמעותית – הן יקרות באופן ניכר מסתימות חלופיות, מה שהופך אותן לבלתי נגישות עבור חלק גדול מהאוכלוסייה. בנוסף, סתימות זהב אינן יכולות לשמש בסמיכות לסתימות אמלגם, מאחר שההבדלים במתכות מובילים להיווצרות זרם חשמלי ביניהן שפוגע בשתיהן.

סתימות זכוכית – חלופה איכותית וזולה יותר

סתימות זכוכית הן תערובת של אקריליק וחומר זכוכית, המשמשות כתחליף איכותי וזול יותר לסתימות זהב. סתימות אלו עמידות יותר מחומרים מסורתיים כגון אמלגם, ומשמשות גם למילוי חורים עמוקים בשן ולתיקון שיני חלב שנשברו.

יתרון מרכזי נוסף של סתימות זכוכית, הוא הגוון הטבעי שלהן אשר תואם את צבע השיניים. סתימות הזכוכית אמנם נוטות להישבר יותר מסתימות זהב, אך מחירן דומה לזה של סתימות קומפוזיט רגילות. לכן הן מהוות אופציה איכותית יותר הזמינה למגזר רחב.

שיקום שיניים שבורות לאחר טראומה

כאשר אדם סופג טראומה פיזית באזור הפה אשר גורמת לשבירת שיניים, ישנן מספר שיטות בהן ניתן להשתמש לשיקום הנזק: ציפויי חרסינה, כתרי חרסינה במקרים קשים יותר, וציפויי קומפוזיט. שיטות אלו מאפשרות תיקון אסתטי של השן השבורה תוך שימוש בחומר עמיד ובעל גוון טבעי.

מעבר להיבט האסתטי, חשוב לטפל בשבר בשן בהקדם האפשרי גם כדי למנוע סיבוכים ונזקים נוספים שעלולים להחמיר עם הזמן כמו למשל: דלקות, תזוזה של השן או שברים בעצם הלסת.

אסתטיקה דנטלית – מעבר למראה החיצוני

תחום האסתטיקה הדנטלית עוסק לא רק בשיפור המראה החיצוני של השיניים, אלא מתייחס גם לבריאות הפה והשיניים באופן כוללני. הדגש הוא על קידום היגיינה נכונה, מניעת בעיות שיניים ודאגה לסידור תקין ומאוזן של השיניים בלסתות.

הבסיס לשיניים בריאות ויפות מתחיל בפעולות השגרתיות שכל אחד מאיתנו מבצע – בהקפדה על היגיינה אישית ובביקורים סדירים אצל רופא השיניים לשיקום הפה. חלק מן התהליכים הלוקחים חלק בטיפולים אסתטיים לשיניים הם: יישור שיניים, כתרים, שתלים, הלבנה וציפויים.

שיקום פה מוצלח – מפתח לפה בריא ומאוזן

שיקום פה איכותי הוא מפתח לשמירה ארוכת טווח על פה בריא וחיוך סימטרי. על כן, חשוב להקדיש זמן ומחשבה בעת בחירת הרופא המטפל והטכנולוגיה שתשמש בטיפול. יש לבדוק היטב את מצב הפה הנוכחי ולשקול בכובד ראש מהם הפתרונות האופטימליים עבור המקרה הספציפי שלך. בחירה נבונה תבטיח לכם שנים ארוכות של פה בריא עם חיוך רחב שלא תרצו להתבייש בו!

ציפוי שיניים – טכנולוגיה רבת יכולות

ציפוי שיניים הוא טכנולוגיה חדשנית ורבת עוצמה לשיפור מראה השיניים ותפקודן. בניגוד לכתרים, הציפוי מיוצר מעלים דקיקים המודבקים ישירות על גבי השן. ניתן להשתמש בציפויים להלבנה, תיקון פגמים שונים בשיניים, הסתרת שורשים חשופים ועוד. היתרון המרכזי הוא יכולת ההתאמה האישית של מרקם, גוון וצורת הציפוי לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטופלת.

חומרים נפוצים לייצור ציפויי שיניים

קיימים מספר חומרים עיקריים המשמשים כיום בתעשייה לייצור ציפויים אסתטיים לשיניים, כמו:

  • קומפוזיט – על חומר זה דיברנו בשלב מוקדם יותר במאמר והוא משמש גם למילוי חורים בשיניים. יתרונו הגדול הוא הדמיון במרקם ובגוון לשן טבעית.
  • לומינירס – שכבה דקיקה של חרסינה המיושמת על גבי השן ללא תוספת ממשית בעובי. יישום ציפוי זה מתבצע בשני שלבים: תחילה נלקחת טביעת השיניים ונשלחת למעבדה, ואז מיושם הציפוי המותאם אישית שהוכן מראש.
  • למינייט – ציפוי למינייט דומה בהרכבו לציפוי לומינירס, אך ניתן לעיתים ליישמו ישירות במרפאה בביקור אחד ללא צורך בהכנה מוקדמת – מה שחוסך זמן וכסף למטופל.

בעיה

פתרון

מחסור בשן בודדת

  1. התקנת גשר על שיניים סמוכות, פעולה זו מחייבת ביצוע השחזה לשיניים הבריאות.
  2. התקנת שתל בודד אשר אינו פוגע בשיניים הסמוכות.

מחסור במספר שיניים

התקנת גשר על שתלים או התקנת שתלים במקומות בהם חסרים שיניים.

מחסור בשיניים בכל הפה

  1. התקנת שתלים לאורך כל הפה, בחלק מן המקרים יהיה צורך בהרמת סינוס לצורך התקנת השתלים.
  2. ביצוע השתלה מהירה תוך יום אחד באמצעות שיטת all on 4. הניתוח אינו מצריך אופרציות רפואיות נוספות, מתבצע תחת הרדמה מלאה ללא תחושת כאב.

הפרעה אסתטית בחלק הקדמי של הפה

התקנת גשר זירקוניה על שיניים קיימות. פתרון אסתטי מצויין.

שחיקה של השיניים ואובדן גובה אנכי של הפנים והלסתות

התקנת כתרים עשויים חרסינה על כל אחת מן הלסתות במיקום המתאים.

שיקום הפה המודרני – התבססות על שתלים דנטליים

נכון להיום, רוב שיקומי הפה הגדולים והמורכבים כוללים שימוש נרחב בשתלים דנטליים, בין אם כתוספת לשיניים טבעיות קיימות ובין אם כתחליף מלא עבור שיניים לקויות שהוסרו.

יתרונם המרכזי של השתלים הוא שהם אינם דורשים פגיעה כלשהי בשיניים או ברקמות בריאות סביבתיות כפי שהיה נהוג בעבר עם שיטות מסורתיות יותר.

בניגוד לגשרים או כתרים שחייבו השחזה ניכרת ולעיתים אף עקירה של שיניים בריאות לשם התאמתם, השתלים המודרניים אינם פוגעים כלל בשיניים הסמוכות להם. חסרונם העיקרי של השתלים הוא משך הזמן הארוך יחסית(6 חודשים) הנדרש מרגע ההשתלה ועד להפעלת כוחות עליהם. את משך הזמן שיש לחכות קבע ד"ר ברנמרק, הלא הוא מייסד תורת השתלים המודרנית. אולם, בשנים האחרונות פותחו שיטות חדשניות המאפשרות לקצר באופן משמעותי את תקופת המתנה זו על ידי האצה מכוונת של תהליך ריפוי העצם סביב השתל.

שלבי הטיפול בשתלים דנטליים

השלב הראשון בטיפול לאחר החדרת השתל לעצם הוא תפירת רקמת החניכיים מעליו, כך שהשתל מוסתר למעשה מתחת לרקמות למשך תקופה של כ-6 חודשים. במהלך תקופה זו לא מופעלים על הכתר כוחות על מנת לאפשר התקבעות מיטבית שלו בעצם. לאחר 6 חודשים, בהתאם לפרוטוקול המסורתי, יש צורך בביצוע ניתוח חשיפה נוסף על מנת לחשוף שוב את ראש השתל ולהרכיב עליו כיפת ריפוי הבולטת מעל רקמת החניכיים עד לריפוי מלא. רק לאחר מכן לוקחים מידות לייצור הכתר הקבוע שעתיד להיות מותקן על השתל. כפי שצוין קודם, כיום ניתן במקרים רבים לקצר באופן ניכר תקופות המתנה אלו על ידי יישום שיטות מתקדמות המזרזות באופן מבוקר את קצב ריפוי העצם סביב השתל.

שיטת PRF להאצת ריפוי העצם סביב שתלים

אחת השיטות החדשניות והיעילות ביותר שפותחו בשנים האחרונות להאצת תהליך ריפוי העצם סביב שתלים דנטליים היא שיטת ה-PRF ‏(Platelet Rich Fibrin). הרעיון שבבסיס השיטה הוא לאפשר תוספת מבוקרת ואחידה של טסיות דם (טרומבוציטים) לאזור הפצע שנוצר במהלך ניתוח החדרת השתל. טסיות הדם שמוזרקות לאזור מפרישות באופן טבעי גורמי גדילה וריפוי אשר מושכים תאים בוני עצם, שרירים וכלי דם לאזור ובכך מזרזים משמעותית את תהליך רגנרציה (שחזור) של הרקמות.

השיטה מבוססת על לקיחת כמות קטנה של דם מהמטופל לפני הניתוח, הפרדת וריכוז טסיות הדם מתוכו, והזרקת התמיסה העשירה בטסיות ישירות לאזור ההשתלה. יתרונה המרכזי של השיטה הוא האצה ניכרת של זמן הריפוי הנדרש סביב השתל, אך חסרונה הוא הצורך במיומנות של לקיחת דם על ידי הרופא – מיומנות שטרם אומצה על ידי כלל רופאי השיניים.

שיטת הגלים האלקטרומגנטיים להאצת ריפוי העצם סביב שתלים

ידוע כי חשיפה לגלים אלקטרומגנטיים יכולה לזרז תהליכי ריפוי ברקמות שונות. על בסיס עיקרון זה פותחה שיטה ייעודית להאצת ריפוי העצם סביב שתלים דנטליים לאחר השתלתם. השיטה מבוססת על התקנת כיפת ריפוי מיוחדת על השתל מיד לאחר החדרתו, הכיפה מכילה סוללה ומחולל זרם. הזרם החשמלי הנפלט מהמכשיר מועבר דרך גוף השתל אל הרקמות שסביבו, מה שמוביל להאצה ניכרת של קצב צמיחת העצם סביב השתל. שיטה זו מאפשרת קיצור משמעותי של משך הזמן הנדרש לקיבוע השתל בעצם מ-6 חודשים ל-2 חודשים בלבד. יתרון נוסף הוא שלאחר תקופה זו אין צורך בניתוח חשיפה נוסף אלא ניתן לקחת מיידית מידות לכתר על השתל.

מהם הטיפולים העיקריים הנכללים בשיקום הפה?

התחום כולל מגוון רחב של טיפולים מורכבים שמטרתם לשחזר שיניים פגועות או חסרות, לשפר את מראן האסתטי ולהשיב את התפקוד התקין שלהן ושל מערכת הלעיסה. בין הטיפולים הנפוצים בתחום זה ניתן למנות: השתלות שיניים, ניתוחי הרמת סינוס לצורך השתלות, שיקום הפה ביום אחד תוך שימוש בגשרים זמניים, טיפול בשחיקת שיניים, טיפולים אסתטיים, התקנה של כתרים, גשרים ותותבות נשלפות.

שיקום הפה – Oral Rehabilitation
שיקום הפה – Oral Rehabilitation

מה זה שיקום פה מלא ומתי הוא מתבצע?

שיקום פה מלא מתבצע במצבים בהם קיים צורך בשחזור או בנייה מחודשת של כל השיניים בלסת העליונה והתחתונה. סיבות נפוצות לשיקום מסוג זה כוללות: אובדן שיניים בעקבות מחלות חניכיים או עששת, שחיקה קשה עקב שחיקת שיניים או חשיפה ממושכת לחומציות, טראומה הגורמת לשבר או אובדן שיניים וכן בעיות סגר הדורשות התאמה של מנשך. את הטיפול מבצע מומחה לשיקום פה בליווי של מומחים נוספים בתחומים רלוונטיים אחרים.

מהם היתרונות בטיפול אצל מומחה שיקום?

מומחה לשיקום פה עבר הכשרה ייעודית של 4 שנים נוספות לאחר לימודי רפואת השיניים. במסגרת ההכשרה הייעודית הוא רוכש ידע מקיף בתחומי האסתטיקה, התפקוד של הפה ומערכת הלעיסה – זה מה שמאפשר לו לספק פתרונות אופטימליים מותאמים אישית לכל בעיה בכל רמת מורכבות. המומחה משלב טיפולים מגוונים תוך שיתוף פעולה עם מומחים נוספים, והוא האחראי על תכנון וביצוע הטיפול באופן כולל.

מהם השלבים העיקריים בתהליך?

תהליך שיקום הפה מתחיל באבחון מקיף ומדויק שמבצע המומחה בעזרת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים – האבחון נועד לזהות בעיות שונות כגון סדקים, שברים או עששת בשיניים, בעיות בשורשי השיניים, שחיקת שיניים, מחלות חניכיים ועוד.

על בסיס האבחון המומחה בונה עבור המטופל תוכנית טיפולים מותאמת אישית, המשלבת לפי הצורך מומחים נוספים מתחומים רלוונטיים. מטרת תוכנית הטיפולים היא להשיב למטופל את מלוא התפקוד התקין של הפה והשיניים, יחד עם שיפור המראה האסתטי ואיכות החיים בכלל.

מהם הגורמים המשפיעים על מחירים של שיקום הפה?

מחירי שיקום הפה תלויים במספר גורמים: מצב הפה הקיים של המטופל, סוג והיקף הטיפולים הנדרשים, איכות חומרי הגלם שמהם עשויים הכתרים והשתלים המותקנים, רמת הציוד והטכנולוגיה בהם משתמש המומחה, וכן הניסיון, הידע ומיומנותו של המומחה עצמו. מומלץ לבחור במומחה אשר עובד עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר המספקות יכולות אבחנה וטיפול מדויקות. כמו כן, חשוב שהוא יחזיק בידע המתאים כדי להתאים את הפתרון האופטימלי לכל מקרה. השקעה בטיפול איכותי ומקצועי מצמצמת משמעותית את הסיכויים לסיבוכים ותופעות לוואי בהמשך, מובילה לחיסכון בהוצאות ומספקת תוצאות איכותיות שנשמרות לתקופת זמן ארוכה.

חשיבות הייעוץ והמעקב המקצועי

הצלחת הליך שיקום הפה תלויה הן בהצלחה המיידית של השתלת השיניים והן, ואולי בעיקר, בהצלחה לטווח ארוך של כלל הטיפול. מדובר בתהליך רפואי מורכב שקשה למטופל הממוצע להבין או לאבחן באופן מלא. לכן, חשוב במיוחד לקיים שיחת ייעוץ לפני תחילת הטיפול ובמהלכו עם רופא מומחה בעל ניסיון רב בתחום.

אצלנו במרכז, מבצעים את מלוא הטיפול על כל שלביו, החל משחזור שן בודדת ועד שיקום הפה במלואו. כל הטיפולים מתבצעים בהנחיית צוות מומחים בעלי ניסיון רב בכל התחומים הרלוונטיים.

בנוסף, המעבדה הטכנית היא חלק בלתי נפרד מפעילותנו ומעניקה לנו שליטה מקסימלית על איכות הטיפול בכל שלב ושלב, גם על שלבי הביצוע הטכני. אנו עושים שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר הקיימות כיום בתחום על מנת לספק את התוצאות הטובות ביותר למטופלים שלנו.

לפרטים וקביעת תור במרפאת המומחים של ד"ר דורון בר חן צרו קשר באתר או התקשרו לטלפון *6149  ונשמח לעמוד לרשותכם.

 

 

חוות דעת

ד"ר דורון בר חן

ד"ר דורון בר חן

ד"ר בר-חן, מומחה לשיקום הפה מטעם משרד הבריאות הישראלי בעל למעלה מ-23 שנות ניסיון בתחום, במהלכן ניהל מרפאות לשיקום הפה בישראל, גרמניה וסין. בנוסף, ד”ר בר-חן הינו חבר פעיל באיגוד שיקום הפה, מומחה להשתלות מטעם איגוד ההשתלות הגרמני והאירופאי, חבר פעיל בארגון "האסתטיקה של הפנים" האמריקאי (AFEE) ומכהן כיועץ רפואי בכיר במספר מרכזים רפואיים בינלאומיים.

ד”ר בר-חן הינו ממקימי מרפאת המומחים DMC המבצעת טיפולים לשיקום הפה, טיפולים אסתטיים ברפואת השיניים, הפה והלסת ובמטרה להגיע לתוצאות אליהן המטופלים שואפים.

ד"ר דורון בר חן
צריכים ייעוץ מקצועי?
5/5
מלאו פרטים וניצור עמכם קשר בהקדם

מאמרים מקצועיים מהבלוג שלנו:

איך מטפלים בנסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים נחשבת לבעיה שכיחה, במסגרתה רקמת החניכיים נסוגה אל עבר שורש השן, מה שגורם לחשיפת שטח השן ולהצטברות חיידקית גדולה בתוכו. הנסיגה עלולה לגרום

קרא עוד »

דלקת חניכיים

דלקת חניכיים (פריודונטיטיס) מהווה מחלת חניכיים מתקדמת, הפוגעת ברקמת החניכיים באזורי התמיכה של הלסת בשיניים. מצב זה גורם להיווצרות כיסים עמוקים בחניכיים ולספיגת עצם, שתביא

קרא עוד »

חור בשן טוחנת

חור בשן טוחנת נחשב למצב בריאותי שכיח מאוד, כמעט ללא תסמינים בשלבים הראשונים אך עם סכנה לכאבים עזים ואף לריקבון והתפוררות השן בהמשך. כיצד מזהים

קרא עוד »

רופא פה ולסת – מהם תפקידיו?

רופא הפה והלסת מתמחה במצבים מורכבים כמו גידולים, מומים ומחלות בחלל הפה, בעיות בלסת הנובעות מחולשה בשרירים המקומיים או פגיעה כתוצאה מטראומה, מצבים של אובדן

קרא עוד »

חזרה לחלק מסויים במאמר

תוכן עניינים

Dental Medical Center

מרכזי מומחים לרפואת שיניים

לקביעת תור לייעוץ
לוגו דנטל מדיקל סנטר
שיחת ייעוץ - ללא עלות
מלא/י את הפרטים בטופס, ונציגינו יחזרו אליך לשיחת ייעוץ בהקדם.