תוכן עניינים
השתלת עצם הינה הליך כירורגי חשוב שמיועד לשחזור והשלמת חוסר בעצם, במיוחד עבור מטופלים הנדרשים להשתלת שיניים, אשר מחייבת קיומה של עצם לסת בריאה ומספקת. במהלך הניתוח, ניתן להשתיל עצם שנלקחת מגופו של המטופל או להשתמש בעצם סינתטית. ההליך עצמו קצר ונמשך כשעה, עם זמן החלמה מהיר.
גורמים לפגיעה בתשתית העצמית בפה
רבים מגיעים למצב שהתשתית העצמית בפה נפגעת. מצב זה יכול להיגרם ממספר סיבות:
- אובדן שיניים – במצב שבו שיניים נעקרות או נפלטות, העצם התומכת בהן נספגת בהדרגה עקב חוסר שימוש והעדר העומס הנדרש לשמירה על העצם.
- תהליכים זיהומיים בעקבות חוסר מולד בשיניים – במקרים של חוסר שיניים מלידה, עלולים להתפתח זיהומים בחניכיים שפוגעים בעצם.
- מחלות חניכיים – מצבים כמו זיהומי חניכיים כרוניים, עלולים לגרום לפגיעה הדרגתית ברקמת העצם התומכת.
- חבלות קשות כתוצאה מתאונות – פציעות חמורות לאזור הפה/הלסתות הנגרמות על ידי תאונה, עלולות לשבור ולפגוע בעצמות.
- נטייה משפחתית – במקרים מסוימים, קיימת נטייה גנטית לבעיות בעצמות הלסת והפה.
איך מאבחנים מצב של חוסר עצם בחניכיים?
רבים סבורים כי יש מגוון שיטות לאבחון, אך בפועל, נכון לפרקטיקה הרפואית המקובלת ניתן לאבחן רק באמצעות צילומי CT. הצילום למעשה מאפשר לקבל תמונה מדויקת של כמויות העצם שישנן, ולאור אבחון זה ניתן להבין את מצב השיניים, כמויות העצם ומצב העצם (רוחב, גובה, צפיפות). על בסיס ממצאי הצילום, ניתן לגבש תכנית טיפול מדויקת ומותאמת אישית לצרכי המטופל.
מתי נדרש להשתיל עצם בחניכיים?
השתלה נפוצה בשני מקרים עיקריים:
- לפני השתלת שיניים דנטליות – במקרה כזה, העצם המושתלת מספקת בסיס יציב ואיתן להחדרת שתלי שיניים. ההשתלה חשובה במיוחד למטופלים הסובלים מחוסר שיניים וזקוקים להשלמות. במקרה כזה, עצם תומכת איכותית תשפר את יציבות השתלים ותגדיל את שביעות רצונך מהטיפול.
- לצורך שיקום עצם הלסת – זה נדרש במקרים של עצמות לסת שבורות, סדוקות או פגועות תפקודית. אם יש חבלות קשות שנוצרו כתוצאה מתאונה או פציעה, ההשתלה הינה חיונית כדי לשקם את האזור ולמנוע זיהומים.
מצבים הגורמים לחוסר עצם בפה
חוסר עצם באזור הפה והחניכיים יכול להיגרם ממספר סיבות עיקריות:
- דלקות סביב השורשים הגורמות לספיגת העצם התומכת.
- מחלות חניכיים כרוניות עם פגיעה ברקמות.
- חוסר מולד של שיניים שמונע התפתחות תקינה של העצם.
- אובדן שיניים לאורך זמן ללא החלפה.
- קרבה של רכס העצם לסינוס המצמצמת נפח העצם.
- כישלון של טיפול שתלים קודם שפגע בעצם.
- גידולים ותהליכים ממאירים העלולים לפגוע בעצמות.
למי מתאימה ההשתלה?
רוב המטופלים הזקוקים להשתלת עצם מתאימים לעבור את הטיפול, אך יש להתאים לכל מטופל את שיטת ההשתלה הנכונה מתוך מגוון השיטות הקיימות. במקרים חריגים שבהם אין אפשרות להשתלת עצם, ניתן לבצע השתלות שיניים בטכניקות חלופיות כמו שיטת ALL-ON-4, בה נעשה שימוש בשתלים זיגומטיים ייחודיים הנכנסים לעצם הלחיים ולא ללסת.
שיטות וגישות
קיימות מספר שיטות להשתלה של עצם בלסת, ולכל אחת מאפיינים ייחודיים. עם זאת, כל השיטות מתאימות למי שרוצה לבצע השתלת שיניים ביום אחד, שהיא השיטה הקלה והפשוטה ביותר:
- השתלת עצם עצמית (Autogenous) – עצם הנלקחת מגופו של המטופל עצמו, מהפה או מאזורים אחרים. זוהי השיטה המועדפת מאחר שהעצם זהה ביולוגית ובעלת סיכוי הצלחה גבוה.
- השתלת עצם מבע”ח (Xenograft) – שימוש בעצם של בעלי חיים.
- השתלת עצם מתורם (Allograft) – עצם מתורם אחר, לרוב לא חיה.
- השתלת עצם סינטטית (Alloplast) – עצם העשויה מחומרים סינטטיים כמו קרמיקה.
הכנות נדרשות לקראת ניתוח ההשתלה
לפני ביצוע ניתוח השתלת עצם בחניכיים, חשוב לעבור תהליך הכנה מסודר על מנת להבטיח את הצלחת ההליך ולמזער סיכונים. ההכנות הנדרשות כוללות:
- בדיקות רפואיות מקדימות – לאחר קביעת מועד הניתוח, הרופא ידריך את המטופל לעבור בדיקות דם, צילומים וכדומה על מנת לוודא התאמה לניתוח ולזהות מראש גורמי סיכון אפשריים.
- הפסקת נטילת תרופות מסוימות – כשבוע לפני המועד, יש להימנע מתרופות ממשפחת הסטרואידים ומשככי דלקת מסוימים, שעלולים לפגוע בקצב ההחלמה ולהשפיע לרעה על תהליך קליטת ההשתלה.
- צום טרום ניתוח – אם ההליך מבוצע בהרדמה כללית, על המטופל להיות בצום ללא אכילה/שתייה במשך 6 שעות לפחות לפני ההגעה לניתוח, כדי למנוע סיכונים הקשורים להרדמה.
מהלך ניתוח השתלת העצם
ניתוח להשתלת עצם בחניכיים הנו לעתים חלק מתהליך רחב יותר שנקרא שיקום הפה, ולכן מצריך להתחשב גם באילוצים נוספים. אולם, על פני השטח מדובר בהליך כירורגי שכולל מספר שלבים מרכזיים:
- הכנות והרדמה – בתחילה המטופל מורדם בהרדמה מקומית או כללית, בהתאם להנחיות הרופא. לאחר מכן, מבצעים הכנות כמו הסרת כל עצם בריאה באזור שעלולה להפריע לחיבור העצם המושתלת.
- פתיחת החניכיים – הרופא חותך ופותח את רקמות החניכיים באזור המיועד כדי לחשוף את הלסת לקראת השתלה.
- השתלה והצמדה – בשלב זה, הרופא מחדיר ומציב את חומר העצם המושתלת במיקום המדויק הנדרש, תוך עיגונו בעזרת אמצעים כמו פינים או צמנט כירורגי.
- תפירה וסגירה – לאחר השלמת ההשתלה, החניכיים נתפרים ונסגרים על מנת לאפשר החלמה תקינה של האזור.
לאחר הניתוח, הרופא ינחה את המטופל לגבי טיפול תרופתי, הקפדה על היגיינה ושאר הוראות ההחלמה הנדרשות.
מהי רמת הכאב בהשתלת עצם?
בהשתלות עצם שלא כוללות קצירת עצם מגופו של המטופל, רמת הכאב נחשבת לנמוכה. בזמן הניתוח, תינתן הרדמה מקומית וכאב משמעותי צפוי רק לאחר הסרת ההרדמה. בדרך כלל ניתן לשלוט בכאב באמצעות משככים בימים שלאחר ההליך.
השתלת עצם בחניכיים – זמן ההחלמה והגורמים המשפיעים
תקופת ההחלמה לאחר ניתוח השתלת עצם בחניכיים, נחשבת ארוכה יחסית ונעה בין 6 ל-12 שבועות בממוצע. זמן זה נדרש על מנת לאפשר לחניכיים עצמן להחלים לחלוטין מהחתך הניתוחי והתפירות. רק לאחר בדיקה רנטגנית של הרופא ואישור שהאזור החלים כראוי, ניתן לקבוע שהשלב הראשון הסתיים בהצלחה.
לאחר מכן, נדרשת תקופת המתנה ממושכת של כ-10 חודשים כדי לאפשר להשתלה להשתלב לחלוטין ולתת לרקמה העצמית החדשה להבנות ולהיקלט בצורה מוצלחת. משך זמן זה עשוי להיות קצר יותר, כ-6 חודשים בלבד, במקרים בהם העצם המושתלת הינה עצם עצמית שנלקחה מגופו של המטופל עצמו. כמו כן, המיקום הספציפי בפה בו בוצעה ההשתלה עשוי להשפיע על קצב ההחלמה המדויק.
במהלך תקופה ארוכה זו, על המטופל להקפיד על הוראות הרופא לגבי אורח חיים נכון, הימנעות מגורמים מזיקים כגון עישון, קרינה וחשיפה לתרופות מסוימות. רק קיום מדויק של ההנחיות יכול להבטיח החלמה מיטבית ולמזער את הסיכונים הכרוכים בתהליך.
אפשרות השילוב בין השתלת עצם להתקנת שתלים
ישנם יתרונות רבים לשילוב בין ניתוח השתלת העצם להתקנת שתלים דנטליים באותו הליך רפואי, במידת האפשר. זאת כיוון שמחיר השתלת עצם בחניכיים והתקנת שתלים, כל אחד לחוד הוא גבוה – לפיכך השילוב חוסך למטופל כאב, זמן והוצאות של תהליך ממושך יותר.
עם זאת, התנאי המרכזי לביצוע משולב הוא יכולת ייצוב מוצלחת של השתלים הדנטליים בעצם הקיימת או החדשה המושתלת. ללא יכולת ייצוב מלאה, השתלים עלולים לזוז וכתוצאה מכך אף להידחות ולכשל.
בשל כך, שני הפרמטרים המכריעים לקביעה אם ניתן לשלב שתלים בניתוח השתלת העצם הם: כמות העצם הזמינה באזור המיועד והיכולת לייצב את השתלים בעצם זו, וכן איכות העצם ויכולתה לקלוט את השתלים בצורה יציבה ובטוחה. הרופא המטפל יבצע הערכה מקצועית של המצב ויחליט האם ניתן לשלב את שני ההליכים או שנדרש לבצע אותם בנפרד לאור הממצאים.
השתלת עצם בחניכיים – מחיר מול סיכויי ההצלחה וגורמי הסיכון
כשהניתוח נעשה על ידי רופא מנוסה ומקצועי, סיכויי ההצלחה הם גבוהים מאוד ורוב המטופלים חווים החלמה מלאה. עם זאת, ישנם גורמים מסוימים שעלולים לגרום לסיבוכים ולהגביר את הסיכון לאי קליטה של ההשתלה. הגורמים המרכזיים הם:
- מחלות כרוניות לא מאוזנות – כמו סוכרת ומחלות אחרים העלולות להשפיע על תהליכי הגוף וההחלמה.
- זיהומים או דלקות באזור ההשתלה או בחלל הפה בכלל.
- לחצים מכניים וכוחות על העצם המושתלת במהלך ההחלמה שעלולים לגרום לה לזוז ולא להיקלט.
- תזוזה או היסחפות של העצם המושתלת ממקומה המקורי.
לכן, זה קריטי שהרופא המטפל יתאים באופן מדויק את סוג העצם המושתלת ואת פרוטוקול הטיפול למצבו הספציפי של המטופל וימזער את חשיפתו לגורמי הסיכון האפשריים. בדרך זו ניתן להגביר את סיכויי ההצלחה של השתלת העצם.
תופעות לוואי אפשריות לאחר הניתוח
לאחר ניתוח השתלת עצם בחניכיים תופעות לוואי מסוימות עשויות להופיע, להלן פירוט על חלק מהנפוצות:
- נפיחות באזור הניתוח – נפיחות אחרי השתלת עצם בחניכיים היא תגובה נורמלית שאמורה לחלוף תוך כשבוע ימים.
- שטפי דם חיצוניים על העור הסמוך – גם אלו תופעות זמניות שייעלמו תוך שבועיים לאחר הניתוח.
- ירידה בתחושה או הרדמה מקומית – אם תופעות אלו אינן חולפות, יש לפנות מיידית לרופא המטפל.
השפעת תרופות קבועות על האפשרות לעבור את הניתוח
ככלל, נטילה של תרופות קבועות אינה מונעת את האפשרות לעבור ניתוח, אך חשוב להעביר מידע מלא על התרופות לרופא המנתח לפני ההליך. תרופות מסוימות עשויות לחייב התאמות:
- תרופות נוגדות קרישה – עלולות להצריך הקטנת מינון או הפסקה זמנית לפני הניתוח, תוך התייעצות עם רופא המשפחה.
- סוכרת לא מאוזנת – עלולה לסכן את הצלחת הניתוח וחייבת טיפול מוקדם.
- תרופות מסוג ביספוספונטים – גורמות לסיכון מוגבר לכישלון ולסיבוכים ויש ליידע את הרופא עליהן.
המלצות וכללי התנהגות לפני ואחרי הניתוח
ההמלצות הבאות יאפשרו לכם לוודא שהניתוח עובר על הצד הטוב ביותר, ושאתם יוצאים ממנו עם איכות חיים טובה יותר משהייתה לכם קודם לכן.
לפני הניתוח:
- לבצע טיפולי שיניים ולנקות מוקדי זיהום ועששת.
- לעבור ניקוי אבנית ולקבל הדרכה על היגיינת הפה.
- להקפיד על נטילת תרופות לפי הוראות הרופא.
- להימנע מעישון כשבוע לפני ושבועיים אחרי.
- להימנע מאכילת מזונות קשים או חמים ביממה הראשונה.
לאחר הניתוח:
- להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך שבוע.
- להימנע מטיסות במשך שבועיים לאחר הניתוח.
- להקפיד על היגיינת פה ושטיפות מלח/חומרי חיטוי.
- להגיע לביקורת אצל הרופא כשבוע-שבועיים לאחר.
- למנוע לחץ של תותבות על אזור ההשתלה.
מטרת ההנחיות היא לאפשר החלמה מיטבית ולהגביר את סיכויי הצלחת ההשתלה. חשוב לפנות לרופא שיניים מנוסה בתחום ולפעול לפי הוראותיו על מנת למקסם את תוצאות הטיפול.
במרפאות השיניים DENTAL MEDICAL CENTER, הממוקמות בקיסריה ובנתניה תחת הנהלתו של ד”ר דורון בר חן, אנו מתמחים בהשתלות עצם תוך שימוש במגוון השיטות המתקדמות ביותר. כל טיפול מותאם באופן אישי לצרכיו ולמצבו הייחודי של המטופל, במטרה להבטיח את התוצאות הטובות ביותר.