השתלת חניכיים – טיפול מהפכני בבעיות חניכיים

תוכן עניינים

לא מעט פעמים קורה, שאצל אנשים נוצרת נסיגת חניכיים – שורש השן נחשף, האזור הופך רגיש יותר ובמקרה כזה נדרש לבצע את הטיפול המתאים. אחד הטיפולים המהפכניים שמתאימים במקרה כזה, נקרא השתלת חניכיים. מדובר בהליך כירורגי מתקדם לטיפול בנסיגת חניכיים. זה מתחיל בכך שרופא השיניים מעתיק רקמת חניכיים מאזור תורם בפה, או משתמש בחומר השתלה ביולוגי או סינטטי מיוחד. החומר/הרקמה המושתלים מונחים על גבי שורשי השיניים החשופים כתוספת לרקמת החניכיים הקיימת. לאחר תהליך ריפוי של מספר שבועות, ההשתלה מטמיעה את עצמה לחלוטין ברקמות הפה והופכת לחלק בלתי נפרד מהחניכיים.

טכניקת השתלה מתקדמת זו מאפשרת שיקום פה מלא ובפרט של החניכיים הנסוגות, ופותרת בעיה רפואית ואסתטית כאחד. ההליך מבוצע בצורה בטוחה ומקצועית תחת הרדמה מקומית, במהלך לא יותר מביקור אחד ויחיד במרפאה. אז איך הכל עובד ומהן ההשלכות? קראו עוד כדי לגלות!

אילו סיבות מובילות להשתלת חניכיים?

השתלת חניכיים עשויה להיות נחוצה בשל מגוון סיבות, בעיקר עקב נסיגת חניכיים. הגורמים השכיחים לנסיגת חניכיים:

  • מחלות חניכיים בשלבים מתקדמים (פריודונטיטיס) – זיהומים חיידקים כרוניים ברקמות החניכיים, הלִגָמֶנטים והעצם התומכות בשיניים, עלולים לגרום לנסיגת חניכיים ואף לאובדן שיניים.
  • טראומה לחניכיים – צחצוח אגרסיבי מדי, שימוש במברשות קשיחות, פציעות או חשיפה לחומרים כימיים עלולים לפגוע ברקמות ולהוביל לנסיגה.
  • טיפולים דנטליים כושלים – לעתים טיפול אורתודנטי שלא בוצע כראוי או התערבויות אחרות עלולות לערער את מצב החניכיים.
  • גורמים גנטיים – אצל חלק מהאנשים, בעיית החניכיים הנסוגות נובעת מרגישות יתר טבעית ומבנה רקמות דק יותר.
  • צרכים אסתטיים – במקרים רבים, אנשים פונים להשתלה במטרה לשפר את מראה החיוך ולהשיג קו חניכיים אחיד יותר.

מהן ההשלכות של חניכיים נסוגות?

  • שיניים רגישות מדי חשיפת שורשי השיניים גורמת לרגישות מוגברת במיוחד למזונות ומשקאות חמים, קרים או מתוקים.
  • מראה לא אסתטי – נסיגת החניכיים חושפת חלקים משורשי השיניים, מה שמוביל למראה “שיניים מוארכות” וקו חניכיים שאינו אחיד אשר מפריע לחיוך.
  • זיהומים וסיבוכים – שורשים חשופים מאפשרים הצטברות של רובד ובקטריות לאורך קו החניכיים וגורמים לדלקות חניכיים חריפות יותר עם תסמינים מוגברים.
  • היווצרות כיסים – ברווח שנוצר בין השן לחניכיים עלולים להיווצר כיסים ורווחים בהם מצטברים חיידקים נוספים.
  • פגיעה בשורשים ובמבנה השיניים – חשיפה ממושכת של שורשי השיניים עלולה לגרום לעששת שורש ואף להחלשת הבסיס התומך של השיניים ורפיון.
  • אובדן עצם – במקרים קיצוניים של פריודונטיטיס חמור ונסיגת חניכיים ממושכת, עלול לחול אובדן משמעותי של העצם התומכת בשורשי השיניים.

לכן, חשוב שתדעו שבהשתלת חניכיים מחיר אינו הפקטור המרכזי – משום שההשתלה אינה רק כפתרון אסתטי אלא גם כהזדמנות לטפל בבעיה הרפואית ולמנוע סיבוכים חמורים בעתיד. ככל שמטפלים בבעיית הנסיגה בשלב מוקדם יותר – כך יהיה קל יותר להשיג תוצאות מוצלחות.

מתי יש צורך בהשתלת חניכיים?

מומלץ לבצע השתלת חניכיים במקרים של נסיגת חניכיים חמורה, שכן החניכיים ממלאות תפקידים חיוניים לבריאות הפה, כגון הגנה על השיניים וייצובן.: הן מהוות מגן מפני פגיעות, שינויי טמפרטורה וחדירת חיידקים לשורשי השיניים ולעצם הלסת הסמוכה. בהשתלת שיניים, לפני ואחרי ההשתלה ההבדל בהחלט ניכר – מאחר שהחניכיים תורמות לייצוב השיניים, מקלות על תהליך הלעיסה באמצעות הפחתת החיכוך, יוצרות חותם אטום סביב כל שן ומונעות חדירת גורמים זרים, וכמו כן מעניקות מסגרת אסתטית לחיוך. פגיעה בתפקוד התקין של החניכיים עלולה לגרום לבעיות דנטליות, רגישות וכאבים, אובדן שיניים, פגיעה בחיוך ואי נוחות כרונית בפה.

שלבי תהליך השתלת חניכיים

ניתן לסווג את ניתוח השתלת חניכיים לשלושה סוגים עיקריים, בהתאם למקור הרקמה המושתלת:

  • השתלה של רקמת חיבור – זוהי השיטה הנפוצה ביותר, שבה רקמת ההשתלה נלקחת מרקמת חיבור תת-אפיתליאלית שנמצאת מתחת לחיך. לאחר חיתוך הרקמה, הרופא תופר אותה באזור היעד.
  • השתלה של חניכיים חופשית – הרקמה נלקחת ישירות מפני השטח של החיך ומושתלת באזור היעד, באופן הזה היא מעניקה עובי נוסף לחניכיים.
  • השתלה פדיקלית – בשיטה זו נוצר דש מרקמת החניכיים הסמוכה לאזור הנסיגה, אותו דש משמש לצורך כיסוי של השורש החשוף.

תהליך ניתוח חניכיים כולל לקיחת רקמת חניכיים מאזור אחד בפה (התורם), והעברתה לאזור השורשים החשופים או נסיגת החניכיים (היעד). השלבים הם:

  • הרדמה – הליך השתלת החניכיים מבוצע תחת הרדמה מקומית, שמטרתה להקהות את תחושת האזור התורם והאזור המקבל של רקמת ההשתלה, כדי להפחית כאב ואי נוחות במהלך הניתוח.
  • הכנת האזור התורם – הרופא מכין את אזור התורם על ידי ביצוע חתך קטן בחניכיים באזור מסוים בפה, שיאפשר גישה לרקמת החניכיים שתשמש להשתלה.
  • קצירת רקמה מאזור תורם – באמצעות כלים מיוחדים, הרופא חותך רצועה דקה של רקמת חניכיים מהאתר התורם שהוכן.
  • הכנת האזור המקבל – האזור שבו קיימת נסיגת חניכיים או שורשי שיניים חשופים, מוכן על ידי הרופא לקראת קבלת רקמת ההשתלה החדשה.
  • מיקומו של השתל – רקמת החניכיים שנקצרה מהאזור התורם, מושתלת במקומה החדש באזור האתר המקבל באמצעות תפרים מיוחדים.
  • החלמה – לאחר הניתוח, נדרש פרק זמן של מספר שבועות להחלמה, במהלכם רקמת ההשתלה משתלבת ומתאימה את עצמה לרקמות החניכיים הקיימות באזור היעד.

במהלך תקופת ההחלמה, חשוב לשמור על היגיינת פה טובה וניקיון האזור המושתל, לפעול לפי הנחיות הרופא ולהימנע מפעילויות שעלולות לפגוע בתהליך ההשתלבות של רקמת החניכיים החדשה.

השנה להשתלת חניכיים DMC ד''ר דורון בר חן

הכנות לקראת ניתוח השתלת חניכיים

לאחר בחינת אפשרויות הטיפול השונות ובחירת סוג ההשתלה המתאים, המטופל אינו נדרש להיערך בצורה מיוחדת לקראת ההליך, למעט לדאוג למלווה שיסיע אותו הביתה בתום הטיפול. זאת מכיוון שבשלב שלאחר ההשתלה, עשויות להתעורר תחושות אי נוחות ואף כאב, ולכן לא כדאי שהמטופל ינהג תחת השפעת משככי כאבים. בסיום הניתוח, המטופל יקבל הנחיות להתאוששות ראויה לפני השחרור, כדי להבטיח תהליך ריפוי מוצלח.

ההתאוששות לאחר השתלת חניכיים

בדומה להשתלת שיניים, במהלך תקופת ההחלמה לאחר ההשתלה, חשוב להקפיד על היגיינת פה נכונה תוך שימוש במי פה המונעים הצטברות של פלאק על השיניים. המטופל יצטרך להימנע מצחצוח שיניים ישיר ומשימוש בחוט דנטלי באזור שבו בוצע הניתוח, כדי לא לפגוע ברקמות הרכות הטריות. בנוסף, הרופא ירשום אנטיביוטיקה כדי למזער את הסיכון להתפתחות זיהום.

יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך תקופה זו, כיוון שהיא עלולה לגרום לנפיחות ולדימום באזור המושתל. גם צריכת מזונות קשים ללעיסה אינה רצויה כדי לא ליצור לחץ מכני על החניכיים המושתלות. מטופלים ימנעו גם מעישון במהלך תקופת ההחלמה.

הכאבים ותחושות אי הנוחות עשויים להימשך מספר ימים לאחר הניתוח, כאשר משך הזמן משתנה בהתאם למקור רקמת ההשתלה.

התמודדות עם כאבים לאחר ההשתלה

במהלך הניתוח עצמו, הרופא ישתמש בהרדמה מקומית באזור הטיפול כדי למנוע תחושת כאב אצל המטופל. בתום הניתוח, הרופא יבצע חבישה מגינה על החניכיים שעברו השתלה, כדי להגן עליהן מפני פגיעות. עם תום השפעת ההרדמה המקומית, לא תהיה הפתעה אם המטופל יחווה נפיחות באזור ההשתלה וכאבים למשך מספר ימים – אך אין סיבה לדאגה, משום שזה חלק מהתהליך.

על מנת לסייע בהתמודדות עם הכאבים, הרופא ירשום למטופל משככי כאבים שיילקחו לפי הצורך בתקופת ההחלמה הראשונית. כמו כן, הוא יספק מרשם לאנטיביוטיקה כדי למזער את הסיכון להתפתחות זיהום באזור הטיפול.

חשוב לפעול על פי הנחיות הרופא לאחר הניתוח, כי רק ככה מסיימים תהליכים כמו השתלת חניכיים או השתלת שיניים ביום אחד.

סיכונים וסיבוכים אפשריים לאחר השתלת חניכיים

ניתוח השתלת חניכיים הוא בדרך כלל הליך בטוח, אך קיימת אפשרות לסיבוכים קלים שאינם שכיחים. הסיכונים האפשריים כוללים דימום ונפיחות באזור החניכיים המושתלות, תחושת רפיון זמנית של השיניים, יצירת רווחים בין השיניים, רגישות באזור הפה והידבקות של רקמת החניכיים. במקרים נדירים שבהם רקמת ההשתלה אינה נצמדת באופן מוצלח לאזור הניתוח, עשוי להידרש הליך השתלה חוזר. גם אם ההשתלה נעשתה משיקולים קוסמטיים והמטופל אינו שבע רצון מהתוצאה הסופית, ייתכן צורך בטיפול נוסף לעיצוב המחודש של החניכיים.

המזונות המותרים והאסורים לאחר השתלת חניכיים

תקופת החלמה ממושכת של כשבועיים לאחר השתלת חניכיים, מחייבת הקפדה על הנחיות תזונה מדויקות כדי לאפשר ריפוי מוצלח של האזור המושתל. ההמלצה הכללית היא להימנע ממזונות קשים וקיצוניים בטמפרטורה (חמים או קרים ביותר). מזונות כמו יוגורט, פסטה, אורז, גלידות, חביתות, גבינות רכות, פודינג וריבות הם חלק מהתפריט המומלץ לאחר השתלת חניכיים.

הנחיות אלה נועדו למנוע מצב של לחץ מכני או טמפרטורה קיצונית באזור ההשתלה הרגיש, אשר עלולים לפגוע בתהליך הריפוי התקין של הרקמות החדשות.

כדאי להימנע מצריכת אלכוהול, משקאות מוגזים ולימונדה. ככל שיחלוף הזמן ותהליך הריפוי יתקדם כראוי, המטופל יוכל להרחיב את מגוון המזון היומי, אך יש להתייעץ עם הרופא לפני ביצוע שינויים כלשהם. ברוב המקרים, ניתן לחזור לתזונה הרגילה כשבועיים לאחר הניתוח.

לסיכום, השתלת חניכיים היא פתרון מתקדם ויעיל לבעיית נסיגת החניכיים, המאפשרת לשקם את רקמת החניכיים ולשפר את בריאות הפה הכללית. בחירה במומחה מיומן כמו ד”ר דורון בר המתמחה בשיקום הפה ומבעלי  -DENTAL MEDICAL CENTER,   בעל ניסיון של מעל 30 שנים  אשר ינחה אתכם לפני הניתוח ולאחריו
להגעת התוצאות שלהן חלמתם , לחיוך  ומראה בריא ואסתטי.

 במרפאת DENTAL MEDICAL CENTER, המתמחה בשיקום הפה, תוכלו לקבל טיפול מקיף ומקצועי שיעזור לכם להתמודד עם נסיגת חניכיים ולמנוע בעיות עתידיות. שמרו על היגיינת פה קפדנית וטפלו בכל בעיה בהקדם. אם אתם סובלים מנסיגת חניכיים, אל תחכו – פנו עוד היום ל-DENTAL MEDICAL  CENTER 

תמונה של ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר בר-חן, מומחה לשיקום הפה מטעם משרד הבריאות הישראלי בעל למעלה מ-23 שנות ניסיון בתחום, במהלכן ניהל מרפאות לשיקום הפה בישראל, גרמניה וסין. בנוסף, ד”ר בר-חן הינו חבר פעיל באיגוד שיקום הפה, מומחה להשתלות מטעם איגוד ההשתלות הגרמני והאירופאי, חבר פעיל בארגון "האסתטיקה של הפנים" האמריקאי (AFEE) ומכהן כיועץ רפואי בכיר במספר מרכזים רפואיים בינלאומיים.

ד”ר בר-חן הינו ממקימי מרפאת המומחים DMC המבצעת טיפולים לשיקום הפה, טיפולים אסתטיים ברפואת השיניים, הפה והלסת ובמטרה להגיע לתוצאות אליהן המטופלים שואפים.

השתלת חניכיים רופא שיניים ד''ר דורון בר חן

יש לכם שאלה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לקביעת תור לייעוץ