דלקת חניכיים

דלקת חניכיים (פריודונטיטיס) מהווה מחלת חניכיים מתקדמת, הפוגעת ברקמת החניכיים באזורי התמיכה של הלסת בשיניים. מצב זה גורם להיווצרות כיסים עמוקים בחניכיים ולספיגת עצם, שתביא בתורה לאובדן השיניים. במאמר זה תמצאו את כל המידע לגבי התפתחותה של דלקת החניכיים ודרכי הטיפול בה.

מהם מאפייני הדלקת ומי עלול לסבול ממנה?

דלקת חניכיים נגרמת כתוצאה מהצטברות של רובד חיידקים המפריש רעלנים שנצמדים לשן וידועים כשכבת פלאק. אותם חיידקים הידועים גם בשמם הנפוץ “חיידקי העששת”, מתקדמים מתוך הרקמה הדקה אל הרקמה הקשה של החניכיים, עד לכדי קריסת מבנה התמיכה ואובדן השיניים הטבעיות.

מצב זה אמנם מאפיין מאוד את בני הגיל המבוגר, אך מחקרים אחרונים מהעולם מצביעים על עלייה מדאיגה של סובלים מדלקות חניכיים גם בגילאי 20-35. הסיבה המרכזית לכך היא כמובן השילוב הגרוע שבין צריכת משקאות מתוקים ומזונות עתירי סוכר להזנחת היגיינת הפה באופן מתמשך, מה שמוביל להצטברות של עששת וממנה לדלקת חניכיים פעילה.

הדלקת מתחילה בריח רע מהפה ודימומים (בעיקר בעת הצחצוח) וממשיכה משם לנפיחות, כיסים דלקתיים והידלדלות עצם עד כדי התנתקות השיניים מהפה.

 

דרכי מניעה לדלקות חניכיים

ככל שהיגיינת הפה נשמרת כראוי, הרגלי התזונה מאוזנים ומכילים את כל אבות המזון לרבות ויטמינים, מינרליים ונוגדי חמצון וגם הביקורים במרפאה תדירים כנדרש, הסיכוי לסבול מדלקת חניכיים הולך ופוחת. חשוב לציין כי קיים קשר ישיר בין דלקת חניכיים לצחצוח לא תקין או הזנחת צחצוח השיניים ולכן יש להקנות הרגלי צחצוח נכונים ותדירים בכל גיל.

דלקת חניכיים
דלקת חניכיים

הטיפול בדלקות חניכיים

בדרך כלל מטופלים יגיעו למרפאה עם תלונות על כאבים, נפיחות או בעיות תפקודיות בחלל הפה, מה שמאותת על התפתחות של דלקת. אם אכן אותרה דלקת, יהיה צורך בניקוי עמוק שעשוי להביא להיצמדות חדשה של השיניים אל החניכיים ולסלק מהמקום את רובד החיידקים הקיים.

מספר חודשים לאחר מכן יהיה צורך להגיע לרופא לביקורת ולהערכה נוספת של המצב הדלקתי, על מנת להתאים לו את הטיפול הרלוונטי וייתכן שגם תוכנית משקמת. שיקום הפה מתבצע אך ורק אחרי שיפור בדלקת ונסיגתה המוחלטת.

הרופא יצייד את המטופלים בהוראות לשמירה טובה על היגיינת הפה, בדגש על הוראות הצחצוח הנכון ושימוש תקין בחוט דנטלי. רוב המקרים מצריכים גם דגשים לשימוש במי פה המכילים רכיבים אנטי דלקתיים ואנטי בקטריאליים ומלווים גם בהמלצה לשילוב תזונתי של מאכלים קשים כמו תפוח, המסייע בהסרת רובד החיידקים מהשיניים.

כלל האצבע לגבי דלקות חניכיים הוא לגשת כמה שיותר מהר לטיפול, משום שככל שהמענה הרפואי מתעכב, כך הדלקת עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים, שיצריכו שיקום וסדרת פעולות כירורגיות. אם הטיפול עשוי לבלום את הידרדרות המצב, לרוב הוא יהיה באמצעות ניקוי עמוק ותרופה אנטיביוטית.

 

סוגים אפשריים של מחלת חניכיים

את מחלת החניכיים המהווה את המצב המתקדם והחמור ביותר של דלקות חניכיים, מסווגים בהתאם לחומרתן: האם מדובר במצב מקומי או מפושט? ועד כמה נפגעה תמיכת השיניים בלסת, העמיקו כיסי החניכיים או חל אובדן של עצם?

  • מחלה פריודנטלית אגרסיבית – מהווה מצב זיהומי מחולל דלקת ברקמות השן התומכות, שגורם לאובדן אחיזת העצם בשן. זהו המצב שגורם לכיסי חניכיים עמוקים ואף לנסיגת חניכיים ונחשב לשכיח יותר מבין הסוגים.
  • מחלה פריודנטלית מפושטת – זוהי תצורה דלקתית שבה אובדן האחיזה בעצם מהיר וחד, לרוב בעקבות נטייה תורשתית הגורמת לשיבושים במערכת החיסונית. למחלה זו יש מופע מקומי ומפושט, כאשר המצב המפושט נחשב קיצוני ומסוכן יותר לאובדן שיניים ופוגע בשיניים החותכות והטוחנות. אם הפגיעה היא בשתי שיניים לכל היותר ושאינן טוחנות או חותכות, המחלה תיחשב למקומית.
  • מחלה פריודנטלית כיבית-נמקית – דלקת חניכיים שגורמת לנמק ברקמות המחברות בין שורש השן לעצם. הביטוי המרכזי למחלה זו הוא דימום מוגבר, המלווה בריח רע מהפה וטעם מתכתי. ייתכנו גם נפיחות ורגישות בבלוטות הלימפה המקומיות. מחלה זו היא תוצר לוואי של מחלה אחרת המכילה כשל חיסוני כמו סוכרת, תת תזונה, איידס ואפילו טראומה נפשית קשה.

סוגים נוספים – ייתכן שתתקבל במרפאת הרופא אבחנה למחלה פריודנטלית חוזרת או שאינה מגיבה לטיפול, כשמה כן היא: מחלה שהייתה בנסיגה אך חזרה, או לחילופין מחלה שמטופלת אך לא מגיבה כראוי. 

 

כך תדעו אם אתם סובלים מדלקת חניכיים:

  • אדמומיות בחניכיים – אם אתם נוגעים בחניכיים ומבחינים בדימום, או שקיים דימום בעת הצחצוח, הדבר כמעט תמיד מבשר על דלקת פעילה.
  • ריח רע מהפה – לא מדובר על ריח כתוצאה מאכילת מאכלים שמאופיינים בריח לא נעים כמו שום או בצל, אלא ריח שאין לו סיבה מוסברת ושנותר בפה גם אחרי הצחצוח ולמרות השימוש במרעננים למיניהם.
  • שינויים בצבע השיניים – דלקת מתבטאת לא פעם בהכתמה על גבי השיניים, למשל הופעת כתם חום ואפילו הפיכת גוון השן לשחור.

כאבים בעת מגע בחניכיים – אם אתם נוגעים באזור מסוים בחניכיים, או שהוא בא במגע עם מזון כלשהו והדבר גורם לכאבים, מומלץ לגשת לרופא השיניים לבדיקה. הדבר לא בהכרח מלמד על דלקת, אך ישנה בוודאות בעיה כלשהי שמצריכה טיפול (למשל חור או סדק בשן).

 

לסיכום, דלקת חניכיים מחייבת טיפול מהיר ואיכותי מאוד

קרוב ל-90% מהאוכלוסייה הכללית צפויים לסבול כך או אחרת במהלך חייהם מדלקת חניכיים. מדובר ביותר מאשר “רק” מטרד: הדלקת המתפתחת עלולה לגרום להרס קשה מאוד בחלל הפה, לפגום בכמות העצם בלסת ולהביא לאובדן חמור של שיניים. מצב שכזה מביא לירידה משמעותית באיכות החיים ובבריאות הכללית ודורש טיפולים מורכבים ויקרים מאוד.

ולכן בכל מקרה של חשד בהתפתחות הדלקת כתוצאה מהופעת סימנים מתאימים, יש לפנות לרופא השיניים לאבחון מהיר ככל שניתן. דלקת החניכיים מתפתחת ברקמות הרכות שעוטפות את עצם הלסת ועלולה להגיע עד כדי מחלת חניכיים חמורה שתביא לנסיגת חניכיים ולנמק בשיניים.

דלקת חניכיים (gingivitis) מתפתחת כתוצאה מפלאק בפה ורובד חיידקים הולך וגדל באין מפריע. הדלקת גורמת לדימום מהחניכיים, רגישות למזון ומשקאות קרים או חמים, ריח רע מהפה ואדמומיות, כאשר די באחד מהם כדי לגשת למרפאה ולהיבדק.

הנזקים של דלקת חניכיים ראשונית הפיכים וניתן לטפל בה בהצלחה מלאה. אם היא לא תטופל ורובד החיידקים ייערם, התסמינים עלולים להחריף עד כדי פריודונטיטיס המהווה דלקת כרונית או בשמה הרשמי: מחלת חניכיים. במצב זה, קיים סיכון מוגבר לאובדן שיניים ולנסיגת חניכיים.

מניעים אישיים – הרגלי תזונה לא מטיבים שחושפים את השיניים לחיידקי עששת, היגיינת פה לקויה והזנחת הטיפולים אצל רופא השיניים.

מניעים גנטיים – ישנם מצבים בהם הדלקת מתפתחת על רקע תורשתי מסוים, שמוציא מאיזון את המערכת החיסונית וגורם להתפתחות דלקתית.

מניעים רפואיים – מחלות אחרות שגורמות לבעיות ולכשלים במערכת החיסונית עשויות לגרום לדלקות חניכיים. 

אם שמתם לב לדימום מהחניכיים גם אם רק במהלך הצחצוח. אם אתם סובלים מריח רע מהפה ודבר לא עוזר. אם אתם חווים רגישות לחום או קור המתבטאת בעקצוצים או כאבים. אם הבחנתם בנפיחות או אפילו בשן מתנדנדת – גשו בהקדם האפשרי לבדיקה אצל פריודנט (מומחה חניכיים) או מומחה פה ולסת.

תמונה של ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר דורון בר חן - מומחה לשיקום הפה

ד"ר בר-חן, מומחה לשיקום הפה מטעם משרד הבריאות הישראלי בעל למעלה מ-23 שנות ניסיון בתחום, במהלכן ניהל מרפאות לשיקום הפה בישראל, גרמניה וסין. בנוסף, ד”ר בר-חן הינו חבר פעיל באיגוד שיקום הפה, מומחה להשתלות מטעם איגוד ההשתלות הגרמני והאירופאי, חבר פעיל בארגון "האסתטיקה של הפנים" האמריקאי (AFEE) ומכהן כיועץ רפואי בכיר במספר מרכזים רפואיים בינלאומיים.

ד”ר בר-חן הינו ממקימי מרפאת המומחים DMC המבצעת טיפולים לשיקום הפה, טיפולים אסתטיים ברפואת השיניים, הפה והלסת ובמטרה להגיע לתוצאות אליהן המטופלים שואפים.

דלקת חניכיים

יש לכם שאלה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לקביעת תור לייעוץ